Internet via telefonjacket (ADSL) släcks ner 

Tillhör du dem som fortfarande surfar på internet via telefonjacket hemma? Det kommer snart att vara ett minne blott. Internet via telefonjacket, som på fackspråk kallas för en ADSL-anslutning, håller just nu på att fasas ut från marknaden och helt enkelt läggas ner. ADSL är nämligen en föråldrad teknik som ursprungligen är byggd för fast telefoni – och innebär i grund och botten att fastigheten är ansluten via en koppartråd med relativt dålig kapacitet. Med andra ord kommer du som idag har internet via ADSL inom kort stå utan möjlighet att surfa om du inte tecknar en ny internetlösning.

2026 ska alla stationer vara nedsläckta 

Sedan några år tillbaka har fler och fler ADSL-stationer runt om i landet släckts ner – och innan 2026 kommer samtliga stationer vara nedsläckta. Det här innebär att du som fortfarande har ditt internet via ADSL kommer att behöva hitta en ny internetlösning. Vi på Hammarö stadsnät vill självklart hjälpa dig genom att ansluta din fastighet till vårt öppna fibernät. Ju snarare du skickar in en beställning – desto mindre risk att du plötsligt står utan internet när just din ADSL-station släcks ner. Klicka här för att se aktuella erbjudanden och göra en beställning. 

Varför ska jag välja fiber – det finns ju trådlöst internet via mobilen idag? 

Fiber är det självklara valet om du vill ha en snabb, säker och robust internetuppkoppling som funkar lika bra oavsett väder, vind och antal användare i nätet. Dessutom är vi ett så kallat ”öppet nät”, vilket innebär att du fritt kan välja tjänster från alla våra internet och TV-leverantörer. Du bestämmer själv vilken tjänsteleverantör och hastighet du vill ha och om du tröttnar på någon – eller hittar ett bättre erbjudande – är det bara att byta. Konkurrensen mellan leverantörerna bidrar också till en schysst prismarknad då alla konkurrerar på samma villkor för att värva dig som kund.  
 
Läs mer om fördelarna med fiber nedan: 

  • FULL FRIHET 

Tack vare vårt breda tjänsteutbud, där varje leverantör (företag som säljer internet-, tv- och smarta hem-tjänster) konkurrerar på lika villkor, får du som kund full frihet att själv välja den eller de tjänster som passar just dig. Självklart med lågt pris och hög kvalitet! Klicka här för att se vårt utbud. 

  • DRIFTSÄKERT 

Eftersom stadsnätet är nedgrävt under mark påverkas det minimalt av väder och vind. Dessutom, eftersom det är ljussignaler som går i fibernätet och inte el, påverkas aldrig anslutningen av andra typer av ledningar. Till skillnad mot trådlöst internet via mobilen påverkas inte heller hastigheten av att flera användare surfar samtidigt. 

  • FRAMTIDSSÄKERT 

Kapaciteten i stadsnätet är närmast obegränsad och i dag använder vi bara en bråkdel av fiberns möjligheter. Vi på Hammarö stadsnät arbetar dessutom ständigt med att förnya och förbättra nätet, samt möta upp de förväntningar och krav som ställs från våra kunder gällande framtidens tjänster – till exempel larm-, omsorg- och smarta hem-tjänster.  

Fiber jämfört med 4G/5G (internet via mobilnätet) 

Först och främst: vi ser den befintliga trådlösa tekniken (4G/5G) som ett bra komplement, snarare än en konkurrent, till den trådbundna fiberanslutningen. Trådlöst är fantastiskt bra när man rör på sig och använder sina mobila enheter, exempelvis på stan eller på semestern.  
 
Hemma eller på jobbet, där man ställer helt andra krav på stabilitet och kapacitet, finns det ingen utmanare till fiber. Utöver den dagliga konsumtionen där man inte accepterar att tv-bilden hackar eller att surfmängden tar slut, öppnar fibern – och framför allt det kommunala stadsnätet – dörren till de välfärdstjänster som testas och utvecklas i detta nu. Tjänster inom allt från distanssjukvård till äldreomsorg är på väg in i våra hem med full kraft, och de kräver en anslutning som går att lita på. En liten parentes är även att de mobilmaster som sänder ut 4G och 5G är anslutna med just fiber, vilket säger en hel del om var kraften finns. 

För att du ska få en riktigt bra uppkoppling via ett trådlöst nät bör du dessutom bo väldigt nära en mast – vilket många med ADSL-uppkoppling (ofta landsbygden) tyvärr inte gör. Så om du är ute efter en stabil och snabb internetuppkoppling är det fiber som gäller. 

Här kan du hålla dig uppdaterad om kommande nedsläckningar 

Telefon
054-51 50 00

Innehållet publicerat: 2024-02-14

Hey there!

come here often?

Login To Come In